Hvorfor bondage – hvad kan det og hvorfor gøre det?

Jeg skrev for kort tid siden en artikel om bondage til journalist Tomas Roar, som skulle bruge noget information om bondage til en artikel han var igang med. Det jeg skrev kan læses her nedenfor:
Bondage billede
c: Fotograf, Jørgen Pedersen

Bondage; Hvad kan det og hvorfor gøre det?

Bondage er blevet synligt i det offentlige rum og det får mange til at spørge om hvad det er for noget? Hvorfor er bondage interessant og hvad kan det give?

Jeg ser en stigende interesse for bondage, især japansk bondage, hvor det de sidste mange år har været en interesse for de få og som oftest foregået i hemmelighed i soveværelset eller i bdsm foreninger. Nu kommer bondage ud af skabet med stadig flere entusiastiske tilhængere og dedikerede klubber dukker op flere og flere steder i landet. Bondage har været vist på tv i primetime flere gange det sidste år. Der er tillige en stadig større åbenhed omkring bondage, både blandt udøvere og folk generelt, hvilket bidrager til at stadig flere får øjnene op for de muligheder, der er i japansk bondage.

En definition på japansk bondage kunne være:  at en person binder en anden med reb med det ene formål at binde/blive bundet. Dvs. at bindeprocessen er det væsentlige i modsætning til at fiksere partneren til sengen med seksuel hensigt (hvilket naturligvis også er godt, men ikke japansk bondage). Hvordan man bruger og hvad man bruger bondagen til er meget forskelligt: Det er mit indtryk at ca halvdelen af dem der dyrker japansk bondage gør det fordi det giver dem nogle timer uden at tænke på børn, penge, aftensmad og arbejde. Den anden halvdel af dem der dyrker japansk bondage har det som en del af deres seksualitet, de tænder seksuelt på at binde/blive bundet.

Hvorfor binde japansk bondage?

Det er min opfattelse at det der gør at flere og flere får øjnene op for japansk bondage er at det dækker et fundamentalt behov i de fleste mennesker som vi ellers har svært ved at tilfredsstille i vores moderne liv: Mange kvinder er feminine væsener der i dagligdagen bruger deres maskuline energi: De styrer hus, økonomi, mand og arbejde og får sjældent mulighed for at være feminine, mange er endda ikke bevidst om, at de mangler at få fyldt op på deres feminine side. De maskuline mænd er ikke så maskuline endda, de har fået nosserne klemt af i deres iver over at skulle agere i kvindefrigørelse, ligeberettigelse og Mr Nice Guy forestillinger, at de ikke længere får brugt deres maskuline energi. Her kommer den japanske bondage ind og indbyder til, at den der binder bruger hans/hendes maskuline energi til at styre, og den der bliver bundet giver slip og lader sig styre og på den måde hjælpes over i hans/hendes feminine energi.  Det kan sammenlignes lidt med Tango: Det fungerer kun hvis der er en der fører og en der bliver ført.

Bondage billede
Et øjeblik i en bondage

Japansk bondage kan dyrkes på mange måder alt afhængig af lyst, humør, kemi med binde partneren, evner og interesse. Man kan dyrke det helt privat hjemme i soveværelset, eller man kan gå i klub for at blive inspireret eller lære at binde, nyde atmosfæren og energien fra de andre der er aktive omkring dig. Man kan sidde på gulvet og binde, nyde rebene og partneren på en meditativ mindfulness måde, eller man kan binde og hænge partneren op på fysisk udfordrende og teknisk krævende måder, ligesom man kan lave opvisninger for andre at se på. De er alle forskellige måder at bruge bondage på, og det ene udelukker ikke det andet, så hvad det lige bliver afhænger af dagens humør og anledning. At lave en opvisning er fx meget anderledes end at binde, bare to hjemme i stuen. Når der er tilskuere skal det jo være interessant at se på, et issue der ikke er relevant når man er alene hjemme. Man kan være tiltrukket af den meditative ‘ned i kroppen oplevelse’, det tekniske i at hænge partneren op frit svævende i rummet, eller få et kick ud af at vide at partneren er i din kontrol, og at du kan (teoretisk) gøre hvad du vil, uden at partneren kan gøre noget ved det. Bondage er i høj grad funderet på tillid, og man kan tale om at der foregår en art dans eller ordløs dialog mellem de to parter der binder sammen. Dette kan føre til intense oplevelser af nærvær og samhørighed.

Bondage er for mig en del af min seksualitet, det er min seksuelle energi jeg bruger når jeg binder. Det betyder ikke at en bondage session nødvendigvis involverer sex – som i penetrering  – eller at jeg/den jeg binder nødvendigvis er nøgne. Jeg ser bondage som et værktøj jeg anvender når jeg vælger at bruge noget kvalitetstid sammen med kæresten / anden person. Et værktøj til at skabe et rum hvor det bare er os to der er intenst sammen lige nu og totalt nærværende og opmærksomme på hinanden.

Hvad der bindes og hvordan det bindes er to meget forskellige ting. Et billede af en bundet person siger noget om hvad der er bundet, ikke hvordan det er bundet – og måden der bindes på (tempo, energi, afstand o.a.) er dét der virkelig betyder noget for oplevelsen i bondage. Der er mange måder at binde på, nogle binder blidt, kærtegnende og omsorgsfuldt , andre hårdt og kontant eller noget helt tredie. Personligt er min bindestil stærkt afhængig af den kemi jeg har med den jeg binder, men også af hvad jeg lige har lyst til den dag. Det kan være hurtigt og bestemt, langsomt og meditativt eller som en dans.

Udover at bruge bondage som en del af min seksualitet så driver jeg sammen med min kæreste også Knudepunkt1, et samlingssted for rebinteresserede i Aalborg. Jeg tilbyder tillige undervisning og bondage sessioner med focus på afstressning og meditation (nedikroppen.dk).

Der er flere mænd end kvinder der binder, da der er flere mænd der nyder at være i den maskuline energi. Der er tilsvarende flere kvinder der nyder den feminine energi og derfor foretrækker at blive bundet. Der er naturligvis også en gruppe der nyder både at binde og blive bundet. De mennesker der kommer hos os kommer fra alle dele af samfundet, bondage genet sidder dybt. De fleste kommer for at binde i samvær med andre rebinteresserede, lade sig inspirere og lære nyt. Andre kommer for at få undervisning og den sidste gruppe er folk der kommer for at blive bundet – som ren afstressning. Aldersmæssigt spænder det fra 20-70 og kønsmæssigt jævnt fordelt, selvom det oftest er kvinden der ser lyset først.

Kom i gang med at binde

Hvordan kommer man i gang? Køb nogle længder reb af naturfibre (nylon og andre kunstfibre giver let brændmærker) og prøv at binde din partner, bare reb om kroppen, benene eller armene, pas på håndleddene. Så kan man hurtigt mærke om det er noget for en. Det kræver først og fremmest kun to ting for at en bondage oplevelse bliver en success: At den der binder optræder sikkert og beslutsomt og at man undgår at binde eller placere den bundne på en måde der er fysisk ubehageligt udover komfortzonen. Hvad der bindes er ikke så vigtigt for oplevelsen. Derfra vil jeg anbefale at man opsøger en klub, hvor man kan træde de første skridt i trygge rammer og få den hjælp og vejledning der skal til, for at gøre det til gode oplevelser. Man kan tage på workshop eller få privat undervisning. Når man har lært de mest basale ting, kan man bruge bøger og Youtube til videre inspiration. Jeg vil kraftigt anbefale, at man starter med at lære fra en instruktør frem for video i starten, da en video ikke viser noget om stramhed, nærvær og de mange detaljer der gør forskellen på et pænt billede og en god binde oplevelse. Desuden er der i klubberne viden om sikkerhed og erfaring med forskellige individuelle hensyn der skal tages (fx smidighed og fysiske skavanker) Hvis man gerne vil vide mere eller have hjælp til at komme igang, kan man kontakte Knudepunkt1 eller en af de andre bondage klubber.

Læs mere

Tomas Roar’s artikel kan læses her
Læs mere om ned i kroppen her
Læs mere om knudepunkt1’s aktiviteter her